Uyku insan yaşamının vazgeçilmez bir parçasıdır. Bir insanın ömrünün yaklaşık 1/3 ü kadarını uykuda geçirmektedir. Yeterli uykunun tam olarak işlevi bilinmemesine karşın yetersiz uyku bir çok parametreyi olumsuz anlamda etkilemektedir. Bu durum bize uykunun önemini fazlasıyla göstermektedir. Sporcular zaman zaman yoğun antrenman ve müsabaka dönemlerinde fazlasıyla yıpranmakta ve bir süper tamlama oluşturması için yeterince dinlenmesi gerekmektedir. Bu dinlenme en verimli şekilde düzenli ve yeterli uyku ile sağlanmaktadır. Bireyin fizyolojik, psikolojik ve bilişsel esenliği için yeterli uyku şarttır. Sporcular önemli yarışma veya oyunlardan önce uyku bozukluğu yaşayabilirler. Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda uyku fiziksel ve mental yorgunluğun giderilmesinde büyük bir önem arz etmektedir.
Uyku temel olarak iki bölümünden oluşur. Bunlar REM VE NonREM’dir. Uyku 4-6 evreden oluşmaktadır bunların 4 ü nonREM evresinde gerçekleşir. Rem uykusunda beyin aktiviteleri uyanıklık halinde gibi olup fiziksel olarak kas tonusu azalır ve hareketsizdir. Rem uykusunun önemli özelliklerinden birisi de hızlı göz hareketleridir. Ve Bu bölüm rüyaların görüldüğü kalp atışlarının ve solunumun düzensiz artması ve düzensiz olmasıdır. NonRem bölümünde ise nabız düşer metabolik hız azalır ve beyin aktiviteleri düşmektedir.
-Yaş
-Cinsiyet
-Fiziksel Etkinlik
-Sağlık Durumu
-Hamilelik
-Alınan İlaçlar
-Psikolojik Durumlar
-Çevresel Etmenler
-Beslenme
-Sigara
-Alkol
-Teknoloji kullanımı
Sporcular için de uyku toparlanma, dengeli ruh hali, bilişsel ve fiziksel performans açısından oldukça önem arz etmektedir. Atletik perfomans açısından iyileştirici, onerıcı ve toparlayıcı etkileri bulunmaktadır. Eksikliği hormonal degeyi bozabilir ve bu da toparlanmayı etkilemektedir. En iyi toparlanma stratejisinin başında uyku gelmektedir. Bilişsel performansın uyku kalitesi, süresinden etkilendiğini ve uykuya dikkat edilmesi gerekmektedir. Kaliteli ve yeterli uyku gün içerisinde pesimist duyguları, depresyon, stres gibi unsurlara karşı kişiyi olumlu etkilemektedir. Bu psikolojik unsurlar uykudan en kısa sürede ve en kolay etkilenen unsurlardır. Fiziksel performans uykudan daha az etkilenir. Fakat Yetersiz uyku toparlanmayı, antrenman verimini, ve performans çıktısını etkiler. Tüm bu unsurlar birbiriyle bağlantılı olduğu için sporcuların uyku kalitelerine ve sürelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Genel olarak yapılan araştırmalar göz önünde bulundurulduğunda 7-9 saat arası ideal uyku süresi olarak belirlenmiştir. Normal uyku süresi olarak belirlenen 7-9 saat arası uyunan uykunun bilişsel, fiziksel, psikolojik performansın devamlılığı açısından oldukça önemlidir. Uyku süresini normal aralığın altına indirmek hayat kalitesini ve performansı olumsuz etkilenmektedir.